Papaya School

Papaya School

In 2003 heeft Stichting Kalinga de Papaya school opgericht. De Papaya School staat voor gratis onderwijs voor getalenteerde, maar zeer arme kinderen van de Payatas vuilnisbelt en de gebieden daaromheen. Dit onderwijs biedt hen een kans om zich succesvol te ontwikkelen en het leven op de vuilnisbelt achter zich te laten.

Waarom een school bij Payatas?

Veel openbare scholen op de Filippijnen kampen met een enorm tekort aan docenten, lesmaterialen en lokalen. Dat geldt zeker ook voor de school dichtbij Payatas. De onderwijzer(es) heeft soms wel 120 leerlingen in een klas en meerdere kinderen delen samen één boek.  Een bijkomend probleem vormt het feit dat een baan in bijvoorbeeld een callcenter financieel vaak aantrekkelijker is en veel goede studenten daarom toch niet in het onderwijs werken. Dit brengt het gemiddelde niveau van het onderwijzend personeel naar beneden en dat geven zij weer door aan hun leerlingen. Al deze factoren leiden tot een laag opleidingsniveau dat de kinderen onvoldoende basis biedt voor een kansrijke toekomst.  Daarom heeft Kalinga de Papaya School geopend.

Schoolsysteem

Op de Papaya School wordt in verschillende vakken onderwijs gegeven. Zo krijgen de kinderen les in rekenen, Engels, Filipino, geschiedenis, huishoudkunde, science, techniek en sport. De lessen worden in het Engels gegeven maar in de klas wordt ook Filipino (tagalog) gesproken. Aanvullend op het curriculum worden vele verschillende activiteiten ondernomen zoals lessen in scouting, muziek, theater, kunst en meer.

De school heeft verschillende faciliteiten tot haar beschikking om de lessen en activiteiten zo goed mogelijk te kunnen aanbieden. Elke klas heeft een eigen klaslokaal waar maximaal 30 kinderen les krijgen. Daarnaast heeft de school een bibliotheek, computerruimte, schoolplein met speeltoestellen, moestuin en een eenvoudige keuken. Het platte dak van de school wordt gebruikt voor de sport en spel.

Naast alle reguliere activiteiten wordt er jaarlijks een schoolreisje georganiseerd. Ook gaan de kinderen af en toe op excursie, bijvoorbeeld om te zien hoe een kantoor eruit ziet en spelenderwijs de arbeidsmarkt te leren kennen. Jaarlijks terugkomende feestelijke momenten zijn het kerstfeest, de ‘foundation day’ en de diploma-uitreiking. Ook wordt regelmatig deelgenomen aan (sport)toernooien tussen scholen. 

Op de Papaya School worden alle religies gerespecteerd en het onderwijs wordt niet vanuit een bepaalde geloofsovertuiging gegeven.

Op de Papaya school geven lokale docenten les. Zij zijn aangenomen op basis van hun kwaliteiten en ervaring. Veel docenten wonen zelf niet ver van de school en vuilnisbelt en kunnen zich daardoor goed verplaatsen in de thuissituatie van de kinderen die gekenmerkt wordt door armoede. Wil je meer lezen over de docenten op school? Lees dan dit document (Papaya staff) waarin ze zichzelf introduceren.

Selectieproces

Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt (maximaal 30 per klas), maar het niveau op Papaya is hoog. De leerlingen worden vooraf getoetst om er zeker van te zijn dat ze de capaciteiten hebben om met het geboden onderwijs succesvol aan hun eigen toekomst te werken. De selectie van de leerlingen vindt plaats zonder onderscheid naar ras, religie of politieke overtuiging.

Naast de kinderen worden de ouders intensief bij de toelating betrokken. Alleen als zij volledig achter het onderwijs van hun kind staan, kan deze vorm van hulp echt vruchten afwerpen. Ze moeten accepteren dat hun kind geen inkomen voor het gezin kan genereren zolang het naar de Papaya School gaat! En omdat Papaya enkel is bedoeld voor de allerarmsten, kijken we niet alleen naar het niveau en de leergierigheid van de kinderen en de motivatie van de ouders, maar ook naar de economische situatie van het gezin.

Ouder participatie

Van ouders wordt verwacht dat ze per toerbeurt op school helpen. Ze houden bijvoorbeeld toezicht op het speelterrein en helpen met koken, tuinieren en schoonmaken. Dit bespaart kosten, maar houdt ze vooral betrokken bij de scholing van hun kind.

Gratis lunch

Door geldgebrek eten de kinderen van Payatas vaak enkel witte rijst. Dat bevat te weinig essentiële voedingsstoffen, waardoor ze sneller ziek worden, minder energie hebben en al op jonge leeftijd een zeer slecht gebit ontwikkelen. Daarom krijgen de leerlingen van Papaya tijdens schooldagen een gezonde lunch, zodat ze toch de hoognodige voedingsstoffen binnen krijgen.

Bredere functie

Buiten schooltijden is er op de school van alles gaande. De bibliotheek is open en er worden muziek- en sportlessen gegeven en voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over onderwerpen als gezonde voeding, hygiëne en het belang van borstvoeding. Ook komt de tandarts, dokter of verpleegkundige jaarlijks langs voor verschillende controles of (kleine) behandelingen. En zo zijn er nog vele andere activiteiten. Papaya-leerlingen en hun families kunnen hiervan gebruikmaken, maar zij niet alleen: veel activiteiten zijn eveneens toegankelijk voor de mensen uit de wijken rondom de school.

Overige projecten

Apple Project

Als kinderen de Papaya School na 7 jaar verlaten, is er een goede start gemaakt, maar om kansrijke toekomst te kunnen opbouwen, is een sterkere basis nodig. Daarom kunnen leerlingen voor na hun tijd op Papaya een studiebeurs aanvragen om verder te leren.

Pineapple Project

Het Pineapple livelihood project is voor en door de ouders van de Papaya leerlingen opgericht. Het project genereert extra gezinsinkomen.