Kids Info
Kinderen » Informatie voor werkstukken

Informatie voor werkstukken

Filippijnen


De Filippijnen is een land in Azie. Het bestaat uit meer dan 7000 eilanden. Sommige van deze eilanden zijn groter dan Nederland, maar andere zijn heel klein. Op een groot deel van de eilanden wonen ook geen mensen. Het landschap is op de Filippijnen heel verschillend. Het ene eiland heeft veel meer bergen of bossen dan het andere, het soort bloemen, planten en bomen dat er groeit verschilt en ook de dieren die er leven. Zelfs de kleur van het zand op het strand is lang niet overal hetzelfde.


Hoofdstad


De hoofdstad van de Filippijnen is Manilla. Dit is een enorm grote stad waarin heel veel mensen wonen. Doordat veel kinderen niet of niet goed worden geregistreerd is het moeilijk om aan te geven hoeveel mensen er precies in Manila wonen. De schattingen verschillen nogal, maar het aantal mensen is wel een beetje te vergelijken met het aantal mensen in heel Nederland, maar dan dus in een stad.

Mensen


De inwoners van de Filippijnen worden Filippino’s (Philippino’s) genoemd. Een heel erg groot deel van de Filippino’s woont niet op de Filippijnen. Dit komt doordat zij in het buitenland werken. Veel mensen zijn heel arm en voor velen is het verdienen van geld in het buitenland een soort droom. Helaas komt het echter nog vaak voor dat de mannen en vrouwen die in het buitenland gaan werken (als chauffeur of huismeisje bijvoorbeeld) nog steeds weinig betaald krijgen. Het is misschien wel wat meer dan ze op de Filippijnen zouden kunnen verdienen, maar daar staat wel tegenover dat ze ver van hun man of vrouw en kinderen en de rest van hun familie wonen. Ze krijgen heimwee en kunnen lang niet ieder jaar naar huis om ze te zien. Het geld dat ze verdienen sturen ze vrijwel allemaal naar hun familie. Zij die wat meer verdienen bouwen er bij terugkomst een huisje van of kopen een auto die ze als taxi gaan gebruiken.

Taal


De hoofdtaal op de Filippijnen heet Tagalog. Er is echter nog een groot aantal andere talen en dialecten dat wordt gesproken. Dit verschilt per gebied. Veel kranten, tijdschriften maar ook bijvoorbeeld reclames en films, zijn in het Engels (zonder ondertiteling). De meeste mensen spreken dan ook een aardig woordje Engels en zelfs de kinderen leren dit al vrij jong op school.


Klimaat


Op de Filippijnen is het eigenlijk altijd warm. Er zijn wel gebieden waar het iets minder warm is, maar als je het vergelijkt met het weer bij ons… Op de Filippijnen hebben ze twee seizoenen. Geen winter, lente, zomer en herfst, maar een droog seizoen en een regen seizoen. In het regen seizoen kan het heel hard regenen. Het water komt dan met bakken uit de hemel en zo’n bui duurt soms ook zo een hele dag.


Eten


Op de Filippijnen wordt vooral rijst gegeten. Rijst met iets erbij. Dit kan bijvoorbeeld vis, varkensvlees of rundvlees zijn, maar ook kip is erg populair. Als je op de Filippijnen naar een ‘hamburger-tent’ gaat, kun je er ook altijd rijst en kip bestellen. Zoals wij er bijna standaard frietjes bij eten, eten zij er standaard rijst bij. Op de Filippijnen worden ook aardappelen verbouwd, maar die smaken heel anders dan bij ons. Ze zijn veel zoeter.

Straatkinderen


De term straatkind kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Veel straatkinderen wonen en leven op straat, maar er zijn ook kinderen die wel (meestal) thuis slapen, maar overdag op de straat geld moeten verdienen. Zij hebben arme ouders, vaak zonder baan die zich veel zorgen maken over hoe ze hun kinderen eten moeten geven. Daarom worden veel kinderen al jong de straat op gestuurd om geld te verdienen met bedelen, het verkopen van sigaretten, bloemen, kauwgom of andere dingen. Op deze manier blijft er weinig of geen tijd over om naar school te gaan.

Als we uitgaan van de bovenstaande omschrijving van straatkindren, zijn er op de Filiipijnen zo'n 3 miljoen straatkinderen. Dit komt neer op ongeveer 10% van alle Filippijnse kinderen. Een groot deel daarvan leeft in de hoofdstad Manilla.

Kinderen die geen ouders meer hebben of om verschillende redenen niet meer bij hen wonen, sluiten zich vaak aan bij groepen straatkinderen. De kinderen binnen zo’n groep komen voor elkaar op en helpen elkaar, maar hebben ook best eens een flinke ruzie over bijvoorbeeld geld of eten. Het is ook niet makkelijk om al vanaf wanneer je heel jong bent, zoveel zelf te moeten doen zonder dat je daarbij de hulp van ouders, leraren of wie dan ook krijgt.

Natuurlijk is het niet fijn om op straat te leven en het is zeker geen plek voor kinderen! In de steden, zeker in Manila (de hoofdstad van de Filippijnen), is het ontzettend druk op straat en er gebeuren dan ook veel ongelukken. Maar er zijn meer gevaren, zoals de ‘misdaad-syndicaten’. Dit zijn mensen die kinderen misbruiken om er zelf beter van te worden. Ze zetten de kinderen aan het werk, maar geven de kinderen zelf niets van het verdiende geld. Ook worden kinderen op andere manieren misbruikt of ze worden zo mishandeld dat ze er gehandicapt van raken. De mensen die dit doen weten dat de mensen die deze kinderen zien, medelijden met ze krijgen en meer zullen geven. Vaak hebben deze kinderen niemand aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen of wie ze om bescherming kunnen en durven vragen.

Stichting Kalinga doet allerlei dingen voor deze kinderen, maar ook de kinderen die niet echt op straat leven, maar wel zo arm zijn dat ze hard hulpnodig hebben!